Kırgızcanın algoritmalarının oluşturulması

Kırgızcanın algoritmalarının oluşturulması

Kırgızcanın algoritmalarının oluşturulması

Yazar / Bilgisayarlı Dilbilim / Salı, 08 Mayıs 2012 16:01

 

Bir dilin zamanın ihtiyaçlarına ayak uydurması, tüm teknolojik ortamlardaa verimli bir şekilde kullanılması, hem dilbilimciler hem de dili normal olarak kullananlar için faydalı olması düşünüldüğünde takip edilecek olan yolun 3 aşaması vardır.

1. Sözcük veritabanının oluşturulması (Dilin sözvarlığının yapısal, anlamsal, alansal, işlevsel ve tür veritabanının hazırlanması)

2. Dilin kurallarının algoritmalarının ve akış diyagramlarının oluşturulması

3. Programlamasının yapılması

Sözcük veritabanı oluşturulurken sözcüklerin tüm özellikleri dikkate alınmalı bu çerçevede mümkün olduğu kadar kapsamlı bir veritabanı oluşturulmalıdır.

 

Dilin kurallarının algoritması ve akış diyagramları dile hâkim olan dilbilimcilerin ortak çalışmaları ile ortaya konmalıdır. Bir dilin söz varlığının verimli bir şekilde kullanılması ortaya konacak olan algoritmalar sayesinde olacaktır. Algoritması oluşturulmayan bir dilin sözcük veritabanının verimli olarak kullanılması mümkün olamamaktadır ve dilbilimsel açıdan da pek değeri yoktur.

Sözcük veritabanı, diyagramları ve algoritması hazırlanan bir dil artık ihtiyaçlara cevap verebilecek bir yapıya sahip demektir. Geriye kalan tek işlem programlamadır. Programlama ise algoritmaların kodlara dökülmesi demektir. Programlama işlemi esnasında bilgisayarcılardan, programlama alanında çok iyi olan kişilerden yardım almak gerekmektedir. Ya da dile hakim olan bir kişinin programlama bilgisini geliştirmesi gerekmektedir. Eğer bir kişi hem dili ve dilin kurallarını çok iyi bir şekilde biliyorsa ve ayrıca programlama bilgisine de sahipse ihtiyaçlar çerçevesinde istediği gibi programlar ortaya koyabilir.

Algoritmalar oluşturulurken bütünden parçaya gidilebileceği gibi parçadan bütüne de gidilebilmektedir. Ben çalışmalarımda ve ortaya koyacağım örneklerde parçadan bütüne gitmeyi uygun görüyorum. Bu çerçevede önce sözcükleri ele alarak, bunlara gelen yapım ve çekim ekleri, ünlü/ünsüz uyumları, istisnaları vb. durumların algritmalarını oluşturup akış diyagramlarını göstermeyi planlıyorum. Bunlan sonraki yazılarımda Kırgızcanın kurallarını (dilbilgisi, sözdizimi) tek tek ele alarak algoritmaları ve akış diyagramları ile birlikte sunmaya çalışacağım...

Bu çalışma bu alanda da ilk olma niteliği taşımaktadır.

 

Yazar

Kerim Sarıgül

Kerim Sarıgül

Merak ediyorum, araştırıyorum, öğreniyorum, paylaşıyorum...

 

Yorum Ekle

Sosyal Medya Hesaplarım

 

  • Çok Okunanlar
  • Yorumlar

Please publish modules in offcanvas position.